Karşılıksız Çek Keşide Edenler İçin Bir Fırsat

Karşılıksız Çek Keşide Edenler İçin Bir FırsatKarşılıksız Çek Keşide Edenler İçin Bir Fırsat ile ilgili bilgi yazısıdır.

Koronavirüs (COVİD-19) etkisi ile birçok değişikleri içeren torba yasada Karşılıksız Çek keşide edenler unutulmadı. 26 Mart 2020 tarihinde 31080 sayılı Resmi Gazete’de (mükerrer) yayımlanan 7226 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’unun 49. Maddesi ile 14/12/2009 tarihli ve 5941 sayılı Çek Kanununa geçici bir madde eklenmiştir.

Değişiklikten önceki 5941 sayılı Çek Kanunundaki düzenleme şöyledir: “1. Üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanuni ibraz süresi içinde ibrazında, çekle ilgili olarak “karşılıksızdır” işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında, hamilin şikâyeti üzerine, her bir çekle ilgili olarak, binbeşyüz güne kadar adli para cezasına hükmolunur.

  1. Birinci fıkra uyarınca verilen adli para cezalarının ödenmemesi durumunda, bu ceza, 13/12/2004 tarihli ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 106 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan kamuya yararlı bir işte çalıştırma kararı verilmeksizin doğrudan hapis cezasına çevrilir.”

Değişiklik getiren ilgili maddeye (Geçici Madde-5) göre; 24/3/2020 tarihinden önce karşılıksız çek keşide etme suçundan dolayı mahkûm olanların cezalarının infazı 7226 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 26.03.2020 tarihi itibarıyla durdurulacaktır.

Hükmün infazının durdurulmasıyla, hükümlüye tahliye tarihinden itibaren en geç üç ay içinde çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birini alacaklıya ödemek zarureti getirilmiştir. Tahliye edilen hükümlünün infazın durdurulduğu tarihten itibaren en geç üç ay içinde çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birini ödememesi halinde alacaklının şikayeti üzerine mahkemece hükmün infazının devamına karar verilecektir.

Çekin ödenmeyen kısmının sadece onda birinin ödenmesi hükümlüyü borçtan kurtaracak mıdır?

Kanunda buna da cevap verilmiş ve bedeli ödenmeyen kısmın onda birinin hükümlü tarafından ödenmesi onu borçtan kurtarmayacak olup, çekin ödenmeyen kalan kısmını üç aylık sürenin bitiminden itibaren ikişer ay arayla on beş eşit taksitle ödemesi durumunda mahkemece, ceza mahkûmiyetinin bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına karar verilmesi gerektiği bildirilmiştir.

Hükümlü taksitlerden birini ödemez ise sonuç ne olacaktır?

Hükümlü taksitlerden birini süresi içinde ilk defa ödemediği takdirde ödemediği bu taksit, sürenin sonuna bir taksit olarak eklenecektir. Kalan taksitlerden birini daha ödemediği takdirde alacaklının şikâyeti üzerine mahkemece hükmün infazının devamına karar verilecektir.

Avukat Mikail YEŞİL
Yeşil Law Office