Koronavirüs (Covid-19) ve İş Kazası Arasındaki İlişki

Koronavirüs (Covid-19) ve İş Kazası Arasındaki İlişki

Koronavirüs (Covid-19) ve İş Kazası Arasındaki İlişki ile ilgili bilgi yazısıdır. 

“Koronavirüsün (Covid-19) İşçi-İşveren Arasındaki İlişkilere Etkisi”  başlıklı yazımızda, işçinin çalışma seyrine devam ederken koronavirüse yakalanması ve sonrasında sakat kalması ya da ölmesi durumlarında bu durumun iş kazası teşkil edeceğine değinilmiş olup, nihayet benzer bir sonucun iş kazası olarak değerlendirildiğine ilişkin Yargıtay tarafından emsal bir karar verilmiştir.

İşverenlerin devlet yetkililerince alınan tedbirlere riayet etmemesi ve uyarılara aldırış etmemesi sonucu vaka sayılarında gözle görülür şekilde artışlar yaşanmaktadır.

Eğer ki, normal çalışma seyrinde çalışmasına devam ederken, kanunda iş kazası olarak sayılabilme şartlarını taşımasıyla birlikte Koronavirüs (Covid-19) salgınına yakalanırsa bu durumun iş kazası olarak değerlendirilmesi açıktır. Öncelikle kanunda iş kazası 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 13. Maddesinde şöyle tanımlanmış ve şartları belirtilmiştir.

Madde 13-İş Kazası;

  • a) Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,
  • b) İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle veya görevi nedeniyle, sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş veya çalışma konusu nedeniyle işyeri dışında,
  • c) Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,
  • d) Emziren kadın sigortalının, çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,
  • e) Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında, meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özüre uğratan olaydır.

Açıklanan madde hükmüne göre, iş kazası; maddede sayılı olarak belirtilmiş hal ve durumlardan herhangi birinde meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen veya ruhen zarara uğratan olaydır.

Yasada iş kazası, sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hale getiren olay olarak tanımlandığından, olayın etkilerinin bir süre devam ederek zaman içinde artması ve buna bağlı olarak sonucun daha sonra gerçekleşmesi mümkündür.

Koronavirüs (Covid-19)’e yakalanan hastanın vefatı halinde iş kazası olarak değerlendirilmesine dair Yargıtay 21. Hukuk Dairesinin 15/04/2019 tarih, 2018/5018 Esas ve 2019/2931 Karar sayılı kararı;Somut olayda, tır şoförü olan davacı murisinin 26.11.2009 tarihinde davalı işveren tarafından Ukrayna’ya sefere gönderildiği,11.12.2009 tarihinde Türkiye’ye giriş yaptığı, Adli Tıp Kurumu raporunda, H1N1 virüsünün kuluçka süresinin 1-4 gün arasında değiştiği, murisin 13.12.2009 tarihli hastaneye başvurusunda belirttiği şikayetlerin hastalığın başlangıç belirtileri olduğu taktirde hastalığın bulaşmasının bu tarihten 1-4 gün öncesinde gerçekleşmiş olacağının bildirildiği, buna göre davacı murisinin, işveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle Ukrayna’ya yapılan sefer sırasında bulaştığı yukarıda belirtilen rapor kapsamından anlaşılan H1N1 virüsüne bağlı olarak, daha sonra meydana gelen ölümünün iş kazası olarak kabul edilmesi gerektiği açıktır.şeklindedir.

Bu hali ile; salgının arttığı şu günlerde çalışmasına devam eden işçinin Koronavirüs (Covid-19) salgınına yakalanması ve işçinin hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli yahut vefat etmesi halinde hak sahipleri kanunun iş kazasına bağladığı tüm olanaklardan yararlanacaklardır.

Avukat Mikail YEŞİL

Yeşil Law Office