Koronavirüsü Sebebiyle Çalışılmayan Sürelerin Yerine Telafi Çalışması Yapılması
Koronavirüsü Sebebiyle Çalışılmayan Sürelerin Yerine Telafi Çalışması Yapılması ile ilgi bilgilendirme yazısıdır.
Koronavirüsü nedeniyle faaliyet göstermekte olan kimi işyerleri çalışmalarını yarı yarıya azaltmış kimi işyerleri ise çalışmalarını tamamen durdurmuştur. Çalışılmayan süre zarfında işçi ücretini tam olarak almıştır.
Çalışılmayan bu sürelerin telafisi ile işyerlerinin istihdamdaki sürekliliğini temin edilecek ve işçilerine telafi çalışması adı altında ek çalışmalar yaptırılacaktır.
Bu kapsamda 4857 sayılı İş Kanunun 64. Maddesinde Telafi Çalışması şöyle izah edilmiştir.
“Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren iki ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir. Bu çalışmalar fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılmaz.
Telafi çalışmaları, günlük en çok çalışma süresini aşmamak koşulu ile günde üç saatten fazla olamaz. Tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılamaz.”
18 Mart 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlıklar ile birlikte gerçekleştirilen Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısında 19 maddelik, Ekonomik İstikrar Kalkanı adı verilen paketle, Kovid-19 salgınının etkilerini azaltmak için kanunda yer alan iki aylık telafi çalışma süresi dört aya çıkartılmıştır. Böylece, koronavirüs salgınının ortadan kalması ile işyerinde gerçekleşecek olan telafi çalışma süresi dört aydır.
Avukat Mikail YEŞİL
Yeşil Law Office